Al vijf jaar zetten honderden vrijwilligers zich in om Kerst in het Julianapark mogelijk te maken. Dat is toch heel mooi en bijzonder. Daarom is het thema dit jaar feest, en dat komt op verschillende manieren terug.
Daphne de Bruin is dit jaar voor het eerst betrokken als artistiek coach. Al die verschillende, grappige en eigentijdse scenes inspireerden haar om er een soort studio van te maken. “Alsof je door
een opnamestudio loopt waar afleveringen van een serie worden opgenomen. Je ziet kleine sets waar ook de ‘achterkant’ van het verhaal zichtbaar is. De lampen op statieven, de
cameramensen, de technici die het geluid hengelen, de acteurs die klaar staan om op te gaan en hun scene te spelen. En de beschermengelen, dat zijn de security guards die voor de veiligheid zorgen. Of heb ik nu al teveel verklapt?”

De bakvlog van Maria en Jozef bij de Praxis
Elk jaar proberen de schrijvers een originele draai te geven aan het kerstverhaal. “Het moet herkenbaar blijven als Kerstverhaal maar ook verrassen,” zegt Reinier Sonneveld, “Maria is bijvoorbeeld een bakvlogger geworden. Vooral om een contrast aan te geven tussen ’third world problems’ en wat nijpender kwesties. Maar het slaat ook wel ergens op: koken zal ook een van de taken zijn geweest van de oorspronkelijke Maria, die in een traditionele maatschappij opgroeide.”
“In een andere scène werkt Jozef op de houtafdeling van de Praxis,” gaat Reinier verder. “In het oude verhaal was hij timmerman, dus dat vonden we een mooie modernisering daarvan, en ook herkenbaar voor Zuilenaren. Iedereen is wel eens in de winkel geweest, nietwaar?”

Meebewegen met de tijd
Kerst in het Julianapark is geen politiek stuk, maar maatschappelijke betrokkenheid is wel belangrijk. “Door het Kerstverhaal van deze tijd te maken laat je zien dat het leeft,” aldus
Daphne. “Het verandert en het beweegt mee met de tijd.” Reinier vult aan dat we met Kerst in het Julianapark de hele wijk Zuilen vieren en vertegenwoordigen. “Daar horen soms wat steekjes onder water bij, omdat iedereen die ook wel voelt. De juffen in het stuk klagen bijvoorbeeld over de bezuinigingen op het onderwijs en er zijn wat grappen over de rolkoffers van Airbnb-gasten.”

Hoera, een jongen!
Nieuw dit jaar is vooral dat er veel meer muziek is. “We hebben er een soort musical van gemaakt om het thema ook in de vorm uit te drukken,” zegt Reinier. “De musicalvorm is ook heel breed: bijna iedereen haakt daar wel op aan. Als je goed oplet, zul je in elk liedje een traditioneel Kerstliedje herkennen…”
Daphne: “Aansluitend op het thema is er dit jaar een ‘geboortefeest’ op het eindplein. Hoera, een jongen! De geboorte van het kerstkindje krijgt hierdoor net weer een andere insteek. En gaan we met z’n allen op kraamvisite.”

Steun Kerst in het Julianapark
Dankzij een bijdrage uit het initiatievenfonds van het wijkbureau is het financieel mogelijk om dit te organiseren. Helaas loopt die subsidie af en worden we meer afhankelijk van de vrijgevigheid uit de wijk. Wil je helpen om ook volgend jaar Kerst in het Julianapark mogelijk te maken? Doneer dan je tijd als vrijwilliger of word Vriend van Kerst in het Julianapark voor een financiële bijdrage.