Over Kerst in het Julianapark

Waar denk jij aan bij Kerst? Gelovig of niet, velen zullen hetzelfde zeggen. Kerst draait om samenzijn met dierbaren en onbaatzuchtig anderen steunen. Vanuit die gedachte werd het Julianapark in de Utrechtse wijk Zuilen vijf jaar geleden voor het eerst omgetoverd tot een winters open luchttheater.

Het idee ontstond in de kerk. Debora en Anco wilden iets voor de wijk betekenen en fantaseerden over een kerstviering in het Julianapark. Later kwam daar Annemarthe
bij. Samen realiseerden zij de eerste editie van Kerst in het Julianapark. Zij kwamen met hun idee bij Me’kaar en Stichting Zuilen en Vecht, die de organisatie tot en met de derde editie heeft ondersteund.

Interactieve theatervoorstelling
Aan de hand van het authentieke kerstverhaal schrijven wijkbewoners ieder jaar een nieuw verhaal rondom een bepaald thema. De voorstelling is een moderne interpretatie en bevat een mix tussen authentieke en moderne scenes. ‘Het concept is eigenlijk altijd hetzelfde gebleven,’ aldus mede-oprichter Debora, ‘maar door de jaren heen kreeg het steeds meer draagvlak in de wijk.’

Bij een voorstelling denk je al gauw aan oncomfortabele stoelen in een muffe zaal. Hoe is dat dan bij een open luchttheater in december? Bij Kerst in het Julianapark zijn er naast een dak
ook geen stoelen. Al vanaf de poort van het park, waar een beschermengel je opwacht, ben je onderdeel van het verhaal. Onder begeleiding van een beschermengel wandel je door het park langs tien scènes die het kerstverhaal vertellen. Op het eindplein geniet je van een warm drankje en live muziek.

Een hart onder de riem
De voorstelling is een moderne interpretatie van het kerstverhaal en mag ook best maatschappijkritisch zijn. Kerst is een moment voor reflectie en niet voor iedereen een periode vol warmte en samenzijn. Vanaf de eerste editie was daarom het idee om mensen van verschillende achtergronden in contact te brengen. De kwetsbare groepen mensen kunnen juist nu een hart onder de riem gebruiken. Ieder jaar worden er daarom kaarten gereserveerd voor bijvoorbeeld ouderen die iets langer de tijd krijgen om de verschillende scènes te bezoeken.

In het eerste jaar stond er een grote kerstboom waar bezoekers een kerstwens voor iemand uit de wijk konden achterlaten. Het jaar daarop was er aandacht voor vluchtelingen. Bij de derde editie was er daarnaast aandacht voor eenzame ouderen. Dit vijfde jaar worden bezoekers opgeroepen om iets te eten mee te nemen om te doneren aan de voedselbank.

Voor en door Zuilen
Niet alleen de bezoekers komen samen bij Kerst in het Julianapark. ‘Al vanaf het eerste jaar zijn we als organisatie overweldigd door het animo en enthousiasme uit de wijk,’ aldus Debora. Het festival wordt gedragen door ruim 200 enthousiaste vrijwilligers. Dankzij hun betrokkenheid wordt het ieder jaar weer een stukje beter.

Dankzij een bijdrage uit het initiatievenfonds van gemeente Utrecht is het financieel mogelijk om Kerst in het Julianapark te organiseren. Helaas loopt die subsidie af en worden we meer afhankelijk van de vrijgevigheid uit de wijk. Wil je helpen om ook volgend jaar Kerst in het Julianapark mogelijk te maken? Doneer dan je tijd als vrijwilliger of word Vriend van Kerst in het Julianapark voor een financiële bijdrage. Alleen samen kunnen we ook volgend jaar Kerst in het Julianapark vieren.

 

Door: Alex Hoogendoorn